www.biymed.com

sitesine taşındık.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   
 

Eğitmenlerimiz
Çözüm Ortaklarımız
Danışmanlarımız
Bizden Haberler

 

Ana Konular

İş Süreç Yönetimi 
Proje Yönetimi
 
Personel Yönetimi 
Kalite Yönetimi
 
CRM
 
ERP
Doküman Yönetimi
 
Download

EUREPGAP

Egitimler

7 Kasım 2005
İnsan Kaynakları Uzmanlık Programı (Ankara)

10 Kasım 2005
Kurumsal Performans Değerlendirme Atölye Çalışması

18 Kasım 2005
Depo Sistemleri ve Depo Yönetimi
(Bursa)

17-18 Kasım 2005
Balanced Scorecard ve Süreç Performans Yönetimi

19-20 Kasım 2005
Ms Project ile Proje Planlama ve Yönetimi

21 Kasım 2005
Diksiyon & Etkin Konuşma Programı

24 Kasım 2005
Depo Sistemleri ve Depo Yönetimi
(istanbul)

25-26 Kasım 2005
Süreç Yönetimi

29-30 Kasım 2005
Aktivite Bazlı Maliyetlendirme

Yazılım

ERP Yazılımları

MRP I/II

İş Süreç Yönetimi Yazılımları

Kalite Yönetimi Yazılımları

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)

İnsan Kaynakları Yönetimi

Üretim

Kalite Yönetimi Sistemi

ISO 9001:2000

HACCP

ISO 13485

ISO 14000

ISO / TS 16949

OHSAS 18001

Fırsatlar

Ücretsiz Danışmanlık
(Yeni)

ERP Yazılım Paketi

Ms Project ile Proje Planlama
(Eğitim)

Email Listemize Katılın

Arz Zinciri Yönetiminde İşbirliği

Yasin ALTAŞ
Tekofaks
yasinaltas@yahoo.com
http://www.tekofaks.com.tr

Bu yapıyı oluşturmak için öncelikle partnerlerin birbirlerine duydukları güvensizlikten ortaya çıkan kontrolu elden bırakmaya dönük isteksizlikten kurtulması gerekmektedir. Şirketlerin birbirlerine olan bağlılığı arttıkça hatalara karşı olan toleransları giderek azalacaktır. Örnek olarak, bir üretim tesisi malzemelerin JIT sistemine uygun şekilde eline ulaşmasını bekliyorsa hava şartları gibi faktörler nedeniyle malzemelerin zamanında ulaştırılamaması firmanın bir an için durmasına neden olacaktır. Diğer yandan JIT normalde üreticilerin müşterilerine daha düşük maliyetle ulaşmasını sağlayacaklardır. Zamanla üreticiler daha düşük maliyetlere, daha az hammadde stoğuna ulaşacaklar ve talepteki değişimlere daha hızlı cevap verebileceklerdir. Birlikte çalışma perspektifinin adaptasyonu her firmanın gelecekteki başarılarını sağlayacaktır.

 

Bir firmanın pazarlama kampanyası gibi basit bir uygulama, bir ürün için bir yığın siparişe ve arz zinciri içerisinde birçok kopmaya neden olur. Bu kopmalar satınalmanın gerekli parçaları tedarik etmedeki yetersizliğiyle başlayarak, müşterinin tatminsizliği ile sonuçlanabilir.

 

Unutulmaması gereken nokta ise arz zincirinin en zayıf halkası kadar güçlü olduğudur. Arz zinciri yönetiminde firmalar az stokla çalıştıklarından, zincirdeki bir bağın kopması yada aksaması durumunda siparişlerin karşılanamaması durumuyla karşılaşılacaktır.

Her zaman bulunabilen hammadde kullanılan ve müşterisine doğrudan sevkıyat yapan tek bir fabrikadan oluşan basit bir arz zincirinin optimizasyonunda sonlu kapasite planlama programı ihtiyacı karşılayabilir.

 

Birden fazla işletmenin yer aldığı, kompleks arz zincirleri, performansı optimize etmek için bir takım araçlara ihtiyaç duyacaktır. Yakın zaman aralığında, hemen işleme girecek, çok belirgin operasyonel kararlar alınmak zorundadır. Bu aralıkta belirsizlik çok daha azdır ve talep çoğu kez müşteri siparişleridir. Bu zaman aralığında alınan operasyonel kararlara makine tahsisi, iş emirlerinin önceliklerinin belirlenmesi örnek olarak verilebilir.

 

Orta vadede ise talep daha çok tahmine dayalı olduğundan belirsizlik daha fazladır. Hangi ürünlerin hangi fabrikada üretileceği, ne kadar emniyet stoğu tutulacağı, kapasite yüklerinin aşırı yüklemeye meydan vermeden talebi karşılayacak şekilde dağıtımı gibi kararlar bu aşamada alınır.

 

Uzun vadeli planları içeren kararlar arz zinciri alt yapısının planlanmasını ve arz zincirinin operasyonel olası için gerekli esasların geliştirilmesini içerir. Altyapıya örnek olarak fabrika inşa edilmesi, kapasite artırımı ve dağıtım kanallarının yapısının belirlenmesi gösterilebilir. Bu kararların alınırken, mümkün olduğunca ileriye bakıldığından belirsizlik çok fazladır. Tahminler kullanılır, hatta henüz tamamlanmamış olası ürünler için bile tahminler yapılır.

 

Karar destek sistemleri (KDS) karar vermeyi kolaylaştırmak ve daha etkili hale getirmek için tasarlanan değişik model, simülasyon ve uygulamaları kapsamı içinde bulunduran sistemlerdir. Bu sistemler ticari kuruluşun veri tabanından elde edilen bilgileri, veriler arasındaki ilişkileri gösteren, farklı faaliyet ortamlarının benzerini oluşturan (yani araç rotalarının belirlenmesi ve programlanması), belirsizlik durumları ile “ise ne olur” analizini birleştiren ve algoritma ile horistik metotlarından yararlanan analitik çerçeveye dahil eden uygulamalardır. Karar Destek Sistemleri bir analiz sunar ve bu analize dayanarak ta bir karar tavsiyesinde bulunur.

 

Yapay zeka araçları, karar analiz taslaklarını, tahmin, simülasyon ve lineer programlama modellerini kapsayan karar destek sistemlerine dahil edilebilir. Bunlar, alternatif ulaşım seçeneklerinin değerlendirilmesi, depo yerinin belirlenmesi ve envanter seviyelerinin ayarlanması gibi çok çeşitli lojistikle alakalı kararların verilmesinde yardımcı olması için kullanılabilirler.

 

Bir karar destek sisteminin en kritik bileşeninin sistemi besleyen verilerin kalitesi olduğunu söyleyebiliriz. karar destek sistemleri firma dahilinde ve haricinde bulunan ortama ait verilere ihtiyaç duyar. Bu yüzden doğru verilere sahip olmak karar destek sistemi planlama, uygulama ve kontrolünde önemli bir ilk aşamayı oluşturur. Ayrıca veri analizi sunabilmek için modellere ihtiyaç duyulur.

 

Modellendirme tüm sistemin sembolik bir maketini geliştirme süreci olarak tanımlanabilir. İyi bir model gerçek dünyayı kusursuz bir biçimde temsil etmeli ve yönetim için de yararlı olmalıdır. Modellerin amaçları gerçek bir durumun taklidini yapmak ve bu taklit üzerinde bir değişiklik yaparak gerçekte nelerin olabileceğini görmek olarak ifade edilebilir. İyi bir model yönetimsel karar verme sürecinin yerini almaktan çok onu destekler nitelikte olmalıdır.

 

Değişik seviyelerde yapılan tüm bu planlamalar arz zincirine komple bakmayı gerektirir. Kararlar gerçek zaman ve gerçek hayattaki kısıtlara dayanmalıdır. Bu da ancak arz zincirinin sadece bir parçasına yönlendiren bir araçtan ziyade, senkronize arz zinciri yönetim aracı ile mümkündür.

 

Günümüzde karar destek sistemleri yaygın olarak kullanılmamakla birlikte, potansiyel katkıları daha çok belirginleştiğinden ve maliyetlerinin düşmeye devam etmesinin ardından bu sistemlerin kullanımı yaygınlaşmaktadır.

 

 

Copyright ©2005 BiYMED