www.biymed.com

sitesine taşındık.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   
 

Eğitmenlerimiz
Çözüm Ortaklarımız
Danışmanlarımız
Bizden Haberler

 

Ana Konular

İş Süreç Yönetimi 
Proje Yönetimi
 
Personel Yönetimi 
Kalite Yönetimi
 
CRM
 
ERP
Doküman Yönetimi
 
Download

EUREPGAP

Egitimler

7 Kasım 2005
İnsan Kaynakları Uzmanlık Programı (Ankara)

10 Kasım 2005
Kurumsal Performans Değerlendirme Atölye Çalışması

18 Kasım 2005
Depo Sistemleri ve Depo Yönetimi
(Bursa)

17-18 Kasım 2005
Balanced Scorecard ve Süreç Performans Yönetimi

19-20 Kasım 2005
Ms Project ile Proje Planlama ve Yönetimi

21 Kasım 2005
Diksiyon & Etkin Konuşma Programı

24 Kasım 2005
Depo Sistemleri ve Depo Yönetimi
(istanbul)

25-26 Kasım 2005
Süreç Yönetimi

29-30 Kasım 2005
Aktivite Bazlı Maliyetlendirme

Yazılım

ERP Yazılımları

MRP I/II

İş Süreç Yönetimi Yazılımları

Kalite Yönetimi Yazılımları

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)

İnsan Kaynakları Yönetimi

Üretim

Kalite Yönetimi Sistemi

ISO 9001:2000

HACCP

ISO 13485

ISO 14000

ISO / TS 16949

OHSAS 18001

Fırsatlar

Ücretsiz Danışmanlık
(Yeni)

ERP Yazılım Paketi

Ms Project ile Proje Planlama
(Eğitim)

Email Listemize Katılın

 Arz Zinciri Yönetimi (SCM) Yazılımları

Yasin ALTAŞ

 

ERP Sistemleri 1990’lı yıllarda sistem entegrasyon gereksinimi nedeniyle ortaya çıkan ve büyük ölçüde kabul gören yazılımlardır. Bu yazılım ve sistemler entegrasyon kavramını tüm iş alanına yaymışlardır. ERP Sistemleri müşteri siparişlerinden, nakliyeye, faturalamaya, maaş ödemelerine, raporlamaya ve performans ölçümlerine kadar bütün işlemler için ortak bir platform yaratmıştır. ERP Sistemleri uygulamaları her bölgedeki operasyonları etkileyen, kurulması büyük zaman ve çaba gerektiren, karmaşık ve maliyeti yüksek bir seçimlerdir.

Bu noktada şaşırtıcı olan şirketlerin kendi iç sistem entegrasyonlarıyla ERP Sistemleri sayesinde ilgilenirken, dış kaynak enformasyon bağlantılarını bir ölçüde ihmal etmeleridir. ERP sistemlerinin verileri organizasyon içerisinde entegre edebildiği gibi, arz zinciri çözümleri de zincir içersindeki kararları entegre edebilmelidir. Geleneksel olarak entegrasyon bir firmanın fonksiyonel bölümleri arasında bilgi ve malzemelerin paylaşılmasını içerir. Bugün teknolojik gelişmeler sonucunda bilişim teknolojisinin şirketleri birbirine bağlayabilmesiyle entegrasyon arz zincirindeki partnerlerin bilgiyi paylaşması anlamını da kazandı.

ERP Sistemlerinden farklı olarak arz zinciri yönetimi çözümleri  tüm arz zinciri içerisindeki bilgilerin entegrasyonunu gerçekleştirebilecek niteliktedir. Arz zinciri Yönetimi, hammaddeden bitmiş ürünlere kadar minimum maliyette, tüm karar destek sistemleri, süre ve faaliyetlerin entegrasyonunu sağlar. Tek bir firma için enformasyonun entegrasyonu karmaşık bir problem olmakla birlikte partnerlerle beraber bilginin entegrasyonundaki karmaşıklık çok daha fazladır.

Üretim çizelgeleri, stok seviyeleri ve dağıtım planları gibi kritik meseleleri şirketler için tamamıyla birbirinden bağımsız görmek yerine, entegrasyon kavramı partnerlerin bu konuda bilgiyi paylaşmalarına dayanır. Partnerler birlikte sonuçlarından ortak faydalanabilecekleri en akılcı kararları alabilirler.

Yüksek performanslı arz zinciri yönetimi çözümleri, kritik kararlar vererek ve süreç değişimini sürekli etkileyerek, zincirdeki tüm halkaları izleyebilmelidir.

Bilgisayar donanımlarındaki yarış ve hızlı gelişme sürekli yeni işlemcilerin piyasaya sürülmesini sağlarken, gelişen teknolojiye sürekli adapte olabilecek yeni yazılımların da geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. MRP II ve ERP alanında yaşanan rekabet SCM yazılım paketlerinin de gelişmesine yardımcı olmuştur 

Lider ERP satıcıları , arz zinciri yönetim yazılım pazarındaki büyümeye, kendi arz zinciri fonksiyonelliklerini geliştirerek, büyük arz zinciri uygulama yazılımları satıcıları ile ortaklığa giderek veya bunları satın alarak cevap vermişlerdir.

Bu konulara eğilmek için SAP ve diğer lider ERP satıcıları APS satıcıları ile ortaklıklar kurarak yada birleşme ve satın almalar yoluyla kendi sistemlerine optimizasyon araçlarını entegre etmeye çalışmaktadırlar. Bazı firmalar bu alanlarda uzmanlaşmış şirketleri satın alırken diğerleri ise sırasıyla kendi müşteri ilişkileri yönetimi ve arz zinciri optimizasyonu sistemlerini geliştirmiş bulunuyorlar.

Bu pazar dört gücün etkisi altında kalarak şekillenmektedir. Bunlardan birincisi ERP ve arz zinciri yönetim yazılımları satıcıları arasındaki sevgi-nefret ilişkisidir. Arz zinciri yönetimi satıcılarından daha güçlü olan ERP satıcıları yeni yazılımlar geliştirerek ve birleşmelere giderek arz zinciri çözümü pazarı için savaşmaktadırlar. İkinci olarak, pazar gelişmeleri, satıcıları arz zinciri için bir yazılım seti oluşturmaya doğru götürmektedir. Üçüncüsü, teşebbüsü genişletme çabalarında işbirliği gözlenmektedir. Son olarak, elektronik endüstrisi, yeni sistemlerin kuruluşunda çok önemli bir rol oynayacaktır.

Copyright ©2005 BiYMED