www.biymed.com

sitesine taşındık.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   
 

Eğitmenlerimiz
Çözüm Ortaklarımız
Danışmanlarımız
Bizden Haberler

 

Ana Konular

İş Süreç Yönetimi 
Proje Yönetimi
 
Personel Yönetimi 
Kalite Yönetimi
 
CRM
 
ERP
Doküman Yönetimi
 
Download

EUREPGAP

Egitimler

7 Kasım 2005
İnsan Kaynakları Uzmanlık Programı (Ankara)

10 Kasım 2005
Kurumsal Performans Değerlendirme Atölye Çalışması

18 Kasım 2005
Depo Sistemleri ve Depo Yönetimi
(Bursa)

17-18 Kasım 2005
Balanced Scorecard ve Süreç Performans Yönetimi

19-20 Kasım 2005
Ms Project ile Proje Planlama ve Yönetimi

21 Kasım 2005
Diksiyon & Etkin Konuşma Programı

24 Kasım 2005
Depo Sistemleri ve Depo Yönetimi
(istanbul)

25-26 Kasım 2005
Süreç Yönetimi

29-30 Kasım 2005
Aktivite Bazlı Maliyetlendirme

Yazılım

ERP Yazılımları

MRP I/II

İş Süreç Yönetimi Yazılımları

Kalite Yönetimi Yazılımları

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)

İnsan Kaynakları Yönetimi

Üretim

Kalite Yönetimi Sistemi

ISO 9001:2000

HACCP

ISO 13485

ISO 14000

ISO / TS 16949

OHSAS 18001

Fırsatlar

Ücretsiz Danışmanlık
(Yeni)

ERP Yazılım Paketi

Ms Project ile Proje Planlama
(Eğitim)

Email Listemize Katılın

Arz Zinciri Yönetiminde Bilişim Teknolojisi

Yasin ALTAŞ
Tekofaks
yasinaltas@yahoo.com
http://www.tekofaks.com.tr

Bilişim teknolojilerinin özellikle son 10 yılda en fazla etkilediği kesim kuşkusuz iş dünyası olmuştur. İş dünyasının artan rekabet ve küreselleşeme karşısında ortaya çıkan taleplerine cevap verebilmek için yazılım ve donanım teknolojileri hızla ilerlemiş, teknolojik ilerlemeler bir çok sektörde dönüştürücü etkiler yaparken bazı sektörlerin ortadan kalkmasına ve yeni sektörlerin oluşmasına neden olmuştur. Bilişim teknolojileri yakın zamana kadar genellikle alt kademe ve orta kademe yönetimin rutin işlerinde kolaylık sağlama görevi üstlenirken, günümüzde özellikle hızlı işlemciler, gelişen veri tabanı yazılımları ve internet teknolojisi üst yönetimin stratejik kararları üzerinde önemli bir etki yapmaktadır.

 

İş süreçlerini verilerini analiz etmek ve karar destek sistemi sağlayabilmek için firmalar yıllarca güçlü bilgisayarlar kullanmışlardır. Bu analizler gerektikçe yapılmıştır ve değişikliklere karar verilirken bunların diğer fonksiyonlara nasıl etki edeceği fazla araştırılmamıştır. Gerçek zamanlı karar destek sistemleri ihtiyacı, bu sistemin yalnızca bir veya birkaç halkada uygulanamayacağı gerçeği nedeniyle karmaşık hale gelmiştir. Veri entegre eden ve yönetebilen yüksek performanslı arz zinciri çözümleri talebi sırf bir başlangıçtır. Bu çözümler ayni zamanda işletmedeki iş süreçlerini değiştirebilecek güçlü karar verme yetenekleri ile birleştirilmelidir.

 

Günümüzün global iş ortamında şirketler hızlı bir değişim ve değişimin getirdiği yeni fırsatlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Rekabet tüm işletmeleri daha yüksek düzeylerde hizmet vermeye iterken, gelişen teknoloji de ürünlerin yaşam döngülerini kısaltarak ve şirketleri yeni teknolojileri benimsemeye ya da pazar paylarını kaybetme riskine katlanmaya zorlamaktadır.

 

Gelecekte, şirketler arasındaki farklılığı belirleyen en güçlü faktör, bilgi akışı olacaktır. Yeni ekonomik düzende rekabet etmek için, işletmeler iş modellerini, dijital bilginin yaratılan değerde yüksek pay sahibi olduğu bir yapıya adapte etmeye çalışmaktadırlar. Bir işletmenin başarısında dinamo görevi üstlenecek faktör, topladığı, işlediği ve dağıttığı dijital bilgiden değer yaratma becerisi ve bu değeri ele geçirmek için geliştirdiği iş modeli olacaktır.

 

Geleceği elinde tutmak isteyen şirketler için mevcut endüstri sınırları İnternet ile beraber ortadan kalkmaktadır. Değer yaratmanın önemli bir kısmı, bu gerçekler doğrultusunda işletmenin elinde bulunan mevcut ürün ve servis karmasını yeniden değerlendirip elektronik platforma taşınmasıdır.

 

Bu sürekli değişim ortamında rekabette başarılı olmak, değişen iş koşullarını önceden tahmin edebilmek ve bunlara hızla yanıt verebilmek demektir. Şirketlerin bunu gerçekleştirebilmesi için iş aktivitelerini tüm cephelerini güçlü ve esnek bir biçimde destekleyen bilgi sistemlerine ihtiyaçları vardır.

 

Bilişim teknolojisi öncelikle yöneticilerin karar verme yeteneklerini arttırır. Ayrıca sofistike sistemler firmalar için operasyonel mükemmelliği yaratırken, ayni zamanda müşteri taleplerine cevap verebilme hızını arttırır ve maliyetleri düşürür.

 

Özellikle Internet bu dönüşümün gerçekleşmesinde önemli bir etki yaratmıştır. Kablosuz iletişim teknolojileri, envanter, iş emirleri ve nakliye araçlarının uzaktan izlenebilmesini mümkün kılarken, Web temelli araçlar firmalara iş ortakları ile operasyonel detayları bir ağ üzerinden paylaşabilmesini ve talebi gerçek zamanlı izleyebilmesini sağlar. Hedeflenen müşteri hizmeti seviyesini elde etmek için optimum yaklaşımlar belirlemek simülasyon programları ile daha kolaylaşmıştır. Bazı uzman sistemler, satınalmadan müşteri teslimatına kadar olan tüm süreçlere ait durum ve bilgileri sağlayabilmektedir.

 

Arz zinciri yönetimi yazılımlarının temel faydası, firmanın tüm aktivitelerini içerecek şekilde planlama yapılabilmesi ve bu planda zaman içerisinde değişiklikler yapılarak sonuçların optimize edilebilmesidir. Ancak bunu yapabilmenin ön koşulu, farklı kaynaklardan gelen verileri birleştirebilecek bir altyapının olmasıdır.

 

Teknolojideki gelişmelerin en önemli sonucu ise, arz zinciri içerisindeki farklı sistemlerin entegrasyonunu sağlayacak bilgisayar programlarının geliştirilmesidir. Arz zinciri Yönetimi yazılımları ayni zamanda uzun vadeli planlamada yardımcı olarak, yeni üretim birimlerinin, depoların ve bayilerin ideal lokasyonu, maliyet optimizasyonu ve müşteriye hızlı cevap verme kriterlerine göre tesbit edilebilmektedir. Ayrıca hangi ürün nerede üretilmeli, malzeme, iş gücü, nakliye, stok, ürün ömrü yönetimi açısından en karlı kanal stratejisi nedir gibi sorulara cevap verme imkanı bulunabiliyor.

 

Firmalar özellikle arz zinciri yönetim yazılımlarındaki talep planlama, kapasite ve kaynak planlama, network optimizasyonu ve e-commerce uygulamalarıyla beraber daha fazla proses odaklı çalışmaya başlamışlardır.

 

Arz zinciri optimizasyonunda kullanılan yazılımlar firmalar için en tecrübeli yöneticilerin bile önseziyle öngöremeyeceği fırsatları bulmalarına yardım ederler. Arz Zinciri Yönetimi yaklaşımı, bu görevi yerine getirirken sofistike tamsayı programlama, ilişkisel veritabanları, eşzamanlı mühendislik ve bunlar gibi karmaşık teknikleri kullanır.

Copyright ©2005 BiYMED